×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
POLYPROPYLENE

POLYPROPYLENE (Полипропиленот) има мала јачина, и има полу-флексибилни и лесни карактеристики.

#температурнаотпорност #водоотпорен #флексибилен.

Полипропилен е полу-крут и лесен материјал кој најчесто се користи за складирање и пакување. Полукристалната структура на материјалот предизвикува 3Д-отпечатените делови силно да се искриват при ладење, што го прави предизвик за 3Д-печатење. Полипропилен е цврст и има добра отпорност, што го прави идеален за креирање шарки, ленти, ремени, итн. Неколку производители дури создадоа мешавини од полипропилен со кои ја подобрија цврстината, што го прави погоден за практична употреба.

ПРЕДНОСТИ

Добро влијание и отпорност на удари

Добра отпорност на топлина

Завршна мазна површина

НЕДОСТАТОЦИ Големо искривување

Ниска цврстина

Скап

ХАРДВЕРСКИ БАРАЊА

Пред 3Д печатење со Polypropylene, проверете дали вашиот 3Д печатач ги исполнува хардверските барања наведени подолу, за да обезбедите најдобар квалитет на печатење.

BED 

Температура: 85-100 ° C

Задолжително загревање на плочата

Се препорачува куќиште

Extruder

Температура: 220-250 ° C

Не е потребен посебен hotend

Cooling

Вентилатор за ладење е препорачлив

НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ

Споделуваме совети кои ќе ви помогнат да ги намалите шансите за вообичаени проблеми со 3Д печатењето, поврзани со Polypropylene филаменти, како што e големо искривување и слаба адхезија со плочата.

  • Набавете добра плоча за печатење со овој филамент PEI е најдобрата површина за печатење со поликарбонат. Стандардните површини за градење како што се разни лепила се распаѓаат при високи температури, потребни за печатење на поликарбонат. Откако креветот ќе се олади, делот обично се ослободува самостојно или може лесно да се отстрани со шпатула.

  • Спречете го креирањето на ,,жици” од филаментот  Поради екстремните температури на печатење и ниските брзини на вентилаторот за ладење потребни за печатење на поликарбонат, постои голема можност за креирање на влакна и ,,жици” од материјалот при печатењето. За да го спречите ова, обидете се да ги зголемите растојанието на повлекување и брзината на повлекување. 

  • Направете го првиот слој стабилен Поради високата тенденција на искривување на Поликарбонат, првиот слој е исклучително важен при печатење со овој материјал. Од нашето истражување, се чини дека материјалот најдобро се лепи со бавни дебели екструзии на првиот слој. Препорачуваме да користите висина на првиот слој од 100-150%, ширина на првиот слој од 12-150% и брзина на првиот слој од 15-30%. 

  • Внимавајте на густината на 3Д принтот

Високите температури на печатење значат дека екструдираниот филамент ќе има опаѓање доколку не е поддржан со добра густина и infill. Процентот на полнење генерално треба да се чува повисок од 25% густина за да се обезбеди поддршка за останатите слоеви.

СОВЕТИ

Ако деловите се прегреваат или виткаат  при печатење на остри рабови, размислете за поставување на вентилаторот на 0% за првиот слој (за да се обезбеди добра адхезија на плочата), но потоа зголемете ја брзината на вентилаторот на 40%  по 4 или 5 слоја.

Ако малку материја е апсорбирана од материјалот, обидете се да ја намалите температурата на печатење на 280 ° C или подолу, што може да помогне да се спречи креирањето на топчиња или меурчиња во печатењето.