×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
POLYCARBONATE

POLYCARBONATE е познат по својата цврстина и издржливост. Има многу висока отпорност на топлина и удар што го прави идеален избор за тешки средини.

#температурнаотпорност #отпорностнаудар.

POLYCARBONATE (PC) е материјал со висока јачина наменет за тешки средини и инженерски апликации. Има исклучително висока отпорност на топлина и удари. Издржува без проблем температури од 150 ° Целзиусови. Ова значи дека ќе го задржи својот структурен интегритет до таа температура, што го прави погоден за употреба во места со висока температура. Исто така, може да се свитка без да се скрши и често се користи во примени каде што е потребна мала флексибилност.

Поликарбонатот е исклучително хигроскопски, што значи дека ќе ја апсорбира влагата од воздухот, што ќе влијае на перформансите и јачината на печатењето. По отворањето, треба да се чува во контејнери заштитени од воздух и без влага. Поликарбонатот честопати најдобро се печати на машина која има затворен волумен на градење (3Д печатач со куќиште) и е способна да управува со високи температури на плочата и екструдерот.

ПРЕДНОСТИ

Отпорен на удари

Голема отпорност на топлина

Природно транспарентно

Виткање без кршење

НЕДОСТАТОЦИ Бара многу висока температура на печатење

Склони кон искривување

Апсорбира влага од воздухот што може да предизвика дефекти во печатењето

ХАРДВЕРСКИ БАРАЊА

Пред 3Д печатење со POLYCARBONATE, проверете дали вашиот 3Д печатач ги исполнува хардверските барања наведени подолу, за да обезбедите најдобар квалитет на печатење.

BED 

Температура: 80-120 ° C

Задолжително загревање на плочата

Не е потребно куќиште

Extruder

Температура: 260-310 ° C

Потребен е All-metal hotend 

Cooling

Вентилатор за ладење не е потребен

НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ

Споделуваме совети кои ќе ви помогнат да ги намалите шансите за вообичаени проблеми со 3Д печатењето, поврзани со Polycarbonate филаменти, како што e искривување, креирање ,,жици” и прекумерно течење филамент..

  • Набавете добра плоча за печатење со овој филамент PEI е најдобрата површина за печатење со поликарбонат. Стандардните површини за градење како што се разни лепила се распаѓаат при високи температури, потребни за печатење на поликарбонат. Откако креветот ќе се олади, делот обично се ослободува самостојно или може лесно да се отстрани со шпатула.

  • Спречете го креирањето на ,,жици” од филаментот  Поради екстремните температури на печатење и ниските брзини на вентилаторот за ладење потребни за печатење на поликарбонат, постои голема можност за креирање на влакна и ,,жици” од материјалот при печатењето. За да го спречите ова, обидете се да ги зголемите растојанието на повлекување и брзината на повлекување. 

  • Направете го првиот слој стабилен Поради високата тенденција на искривување на Поликарбонат, првиот слој е исклучително важен при печатење со овој материјал. Од нашето истражување, се чини дека материјалот најдобро се лепи со бавни дебели екструзии на првиот слој. Препорачуваме да користите висина на првиот слој од 100-150%, ширина на првиот слој од 12-150% и брзина на првиот слој од 15-30%. 

  • Внимавајте на густината на 3Д принтот

Високите температури на печатење значат дека екструдираниот филамент ќе има опаѓање доколку не е поддржан со добра густина и infill. Процентот на полнење генерално треба да се чува повисок од 25% густина за да се обезбеди поддршка за останатите слоеви.

СОВЕТИ

Ако деловите се прегреваат или виткаат  при печатење на остри рабови, размислете за поставување на вентилаторот на 0% за првиот слој (за да се обезбеди добра адхезија на плочата), но потоа зголемете ја брзината на вентилаторот на 40%  по 4 или 5 слоја.

Ако малку материја е апсорбирана од материјалот, обидете се да ја намалите температурата на печатење на 280 ° C или подолу, што може да помогне да се спречи креирањето на топчиња или меурчиња во печатењето.