×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
METAL FILLED

Филаментите исполнети со метал се прават со мешање на ситен метален прашок во основен материјал, обезбедувајќи уникатна метална завршница и додадена тежина.

#композитен #цврст.

Филаментите исполнети со метал содржат многу фин метален прашок како што се бакар, бронза, месинг и не'рѓосувачки челик. Процентот на метален прав внесен во секоја влакно може да варира во зависност од производителот. Присуството на овој метален прашок го прави филаментот многу потежок од вообичаената пластика. Ова значи дека деловите испечатени со PLA исполнети со метал ќе тежат значително повеќе од оние од стандардната PLA, и покрај тоа што ги користат истите поставки и трошат иста количина на материјал. Филаментите исполнети со метал, исто така, имаат тенденција да бидат многу абразивни бидејќи се екструдираат низ hotend-от. Стандардна месинг-nozzle ќе биде премногу мека и брзо ќе се потроши. Бидете сигурни да ја надградите млазницата со цел ефикасно да го печатите со овој филамент. Постојат и други филаменти слични на метал на пазарот на кои можеби им е додадено метално обојување во филаментот. Овие филаменти не содржат вистински метален прашок, па затоа не ги делат истите придобивки од вистинските метални филаменти. Овој напис ќе се фокусира на материјали што содржат вистински метални прашоци за реална металик тежина и чувство.

ПРЕДНОСТИ

Металната завршница е естетски привлечна

Не е потребен екструдер со висока температура

Потешки од стандардните нишки

НЕДОСТАТОЦИ Потребен е nozzle отпорен на абење

Печатените делови се многу кршливи

Лошо премостување и надвиснување

Со текот на времето може да предизвика делумно запушување

Висока цена

ХАРДВЕРСКИ БАРАЊА

Пред 3Д печатење со металниот филамент, проверете дали вашиот 3Д печатач ги исполнува хардверските барања наведени подолу, за да обезбедите најдобар квалитет на печатење.

BED 

Температура: 45-60 ° С

Загреана плоча по избор

Куќиште не е потребно

Extruder

Температура: 190-220 ° С

Потребна е зацврстена челична млазница отпорна на абење

Cooling

Вентилатор за ладење е препорачлив

НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ

Споделуваме совети кои ќе ви помогнат да ги намалите шансите за вообичаени проблеми со 3Д печатењето, поврзани со металните филаменти, како затнување, оштетен nozzle, слабо премостување и меурчиња оставени на површината на отпечатокот.

  • Користете соодветна млазница (nozzle) Повеќето 3Д печатачи се испраќаат со месинг млазници кои се релативно меки. Бидејќи металите можат да бидат абразивни, месинг-млазниците лесно можат да се истрошат кога се користат со метални филаменти. Надградбата на млазница отпорна на абење ќе помогне значително да се намали абењето. Друг аспект што треба да се разгледа е ажурирање на големината на млазницата. Иако е можно да се печати со стандардни млазници од 0,4 мм, металните честички имаат тенденција да се натрупуваат околу отворот и може да предизвикаат затнување, по  подолг период на употреба. Големините на млазниците од 0,5 - 0,6 mm се чини дека работат подобро за филаментите исполнети со метал. Исто така, добро е периодично да се проверува отворот на млазницата за какво било видливо абење. Истрошените млазници може лошо да резултираат во неконзистентно истиснување и намален вкупен квалитет на печатените делови.

  • Внимавајте на премостувањето Филаментите исполнети со метал се доста тешки, што има влијание врз нивните перформанси за премостување. Кога стопената пластика се екструдира преку двете страни на мостот, таа прекумерно опаѓа и на крајот се крши пред да може да го заврши мостот. Ова значи дека деловите со многу големи региони за премостување ќе бидат многу тешки за печатење.

  • Обрнете внимание на патеката на филаментот Металните нишки се многу кршливи воопшто. Ова влијае на крајните делови, но исто така важи и за самиот суров филамент што треба да се повлече во печатачот бидејќи е екструдиран. Ако ја следите патеката на филаментот од калемот, сè до екструдерот, проверете дали има остри агли или криви што може да предизвикаат преголем стрес на филаментот. 

СОВЕТИ

За да спречите шанси за затнување на екструдерот, во голема мера можете да го намалите бројот на повлекувања во вашата соодветна програма за 3Д печатење.

За да го намалите бројот на надвиснувања на материјал при печатењето, обидете се да ја намалите висината на слојот на 0,1 или 0,15 mm. Ова може значително да ги подобри перформансите на печатачот и да го зголеми квалитетот на вашиот принт.