×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
FLEXIBLE TPE/TPU

FLEXIBLE TPE/TPU

Флексибилните филаменти, вообичаени како TPE или TPU, се познати по својата еластичност што му овозможува на материјалот лесно да се истегне и свитка.

#еластичен #флексибилен 

Флексибилните филаменти TPE/TPU се изработени од термопластични еластомери (TPE) кои се мешавина од тврда пластика и гума. Како што сугерира името, овој материјал е еластичен по природа и дозволува пластиката лесно да се истегне и свиткува. Постојат неколку видови на TPE, при што Термопластичниот полиуретан (TPU) е најчесто користен меѓу филаментите за 3Д печатење. Степенот на еластичност во пластиката зависи од видот на TPE и хемиската формулација што ја користи производителот. На пример, некои филаменти можат да бидат делумно флексибилни како автомобилска гума, но други можат да бидат еластични и целосно флексибилни како гумена лента. 

ПРЕДНОСТИ

Голема флексибилност

Одлична амортизација на вибрации Долг рок на траење

Добра отпорност на удари

НЕДОСТАТОЦИ Тешко е да се печати

Лоши карактеристики на премостување ( bridging ) 

Може да произведе тенки влакна на површината (,,жици”)

ХАРДВЕРСКИ БАРАЊА

Пред 3Д печатење со TPU/TPE, проверете дали вашиот 3Д печатач ги исполнува хардверските барања наведени подолу, за да обезбедите најдобар квалитет на печатење.

BED 

Температура: 45-60 ° С

Загреан кревет по избор

Не е потребно куќиште за 3Д печатачот

Extruder

Температура: 225-245 ° C

Се препорачува Direct Drive Extruder

Cooling

Потребен е вентилатор за ладење на одреден дел

НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ

Споделуваме совети кои ќе ви помогнат да ги намалите шансите за вообичаени проблеми со 3Д печатењето, поврзани со Флексибилните филаменти, како што се затнување, откачување и креирање ,,жици”.

  • Користете Direct Drive Extruder Додека некои делумно флексибилни филаменти работат во ред со регуларен екструдер, на повеќето целосно флексибилни филаменти како TPE/TPU им е потребен Direct Drive екструдер за најдобри резултати. Ако не сте сигурни за можностите на вашиот 3Д печатач, можеби ќе сакате да проверите кај производителот дали екструдерот е одобрен за употреба со флексибилни филаменти.

  • Користете бавна и конзистентна брзина на печатење Флексибилните филаменти обично печатат најдобро користејќи бавна и постојана брзина на печатење. Бидејќи материјалот е еластичен, може да биде многу тешко да се контролираат ненадејните промени во брзината на печатење. Поголемите брзини на печатење можат да предизвикаат компресија на влакното и најверојатно ќе резултира со заглавување, односно затнување на екструдерот. Бавен и стабилен е најдобриот пристап. Наоѓањето на оптимална брзина на печатење за вашиот материјал може да биде и по неколку неуспешни обиди, но секогаш е најдобро да се тестира за да нема понатамошни несакани последици.

  • Внимавајте на одмотувањето на филаментот и неговата можност за истегнување Вашиот екструдер ќе го повлече филаментот во млазницата, принудувајќи го филаментот монтиран на вашиот печатач да одмотува малку пластика во процесот. Сепак, бидејќи флексибилните материјали се еластични, ова ќе го истегне филаментот додека се влече и всушност може да резултира со недоволно истиснување. Обидете се да го поставите филаментот над вашиот печатач, така што тој ќе се одмотува во насока надолу што може да го намали отпорот. 

СОВЕТИ

Оптимизирајте ја стапката на напојување со печатење на пониски височини на слојот во опсег од 0,1 mm - 0,2 mm. Висината на долниот слој бара помалку пластика, така што му овозможува на вашиот екструдер да користи пониска стапка на напојување, олеснувајќи го товарот на филаментот.

Обидете се да избегнете користење rafts со флексибилни материјали, бидејќи основните слоеви на рафтот имаат повисоки стапки на течење на пластика, што може да создаде проблеми.

Ако дизајнирате флексибилен дел што треба да се смести на друг објект, обидете се да користите негативна толеранција помеѓу деловите така што флексибилниот дел ќе треба да се протега за да се вклопи силно над другиот предмет.