×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
ASA

ASA е вообичаена алтернатива на ABS и е одлична за надворешна примена поради неговата висока УВ отпорност, температурна отпорност и отпорност на удар.

#УВотпорност #температурнаотпорност #отпорностнаудар.

ASA, позната и како Acrylic Styrene Acrylonitrile, е 3Д пластика за печатење со својства слични на ABS. Првично беше развиен како алтернатива на ABS што би бил поотпорен на УВ со промена на типот на гума што се користи во формулацијата. ASA е познат по висока отпорност на удар, поголема отпорност на температура и зголемена тешкотија при печатење. Најчесто се користи во надворешна примена наместо ABS поради неговата супериорна отпорност на УВ и тешките временски услови. Поради својата поврзаност, ASA сè уште ги задржува истите недостатоци на печатење што се гледаат со ABS. Искривувањето е сè уште конзистентно прашање за кое треба да одговорите, како и потенцијално опасните испарувања што ги испушта пластиката за време на печатењето, поради присуството на Styrene..

ПРЕДНОСТИ

Силен УВ отпор

Голема отпорност на удар Отпорност на абење

НЕДОСТАТОЦИ Скапи

Бара повисока температура на екструдер

Потребна е вентилација поради потенцијално опасни испарувања

ХАРДВЕРСКИ БАРАЊА

Пред 3Д печатење со ASA, проверете дали вашиот 3Д печатач ги исполнува хардверските барања наведени подолу, за да обезбедите најдобар квалитет на печатење.

BED 

Температура: 90-110 ° С

Задолжително загревање на плочата

Не е потребно куќиште

Extruder

Температура: 220-245 ° C

Не е потребен посебен hotend

Cooling

Вентилатор за ладење не е потребен

НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ

Споделуваме совети кои ќе ви помогнат да ги намалите шансите за вообичаени проблеми со 3Д печатењето, поврзани со ASA филаменти, како што искривување и слаба адхезија на плочата.

  • Набавете челичен nozzle За ASA да остане прицврстена на вашата плоча, препорачуваме да користите слој Каптон лента на горниот дел од загреаната плоча или да тестирате со повеќе различни видови на плочи доколку сте во можност. 

  • Оптимизирајте ја температурата за да избегнете прегревање  Поради повисоката температура што е потребна за печатење во ASA, овие делови се често подложни на прегревање, што може да создаде значителни проблеми со квалитетот на печатењето. Начин да се справите со овој проблем е да ги отпечатите најдолните слоеви со висока температура на екструдер, а потоа да ја намалите температурата за 5 степени неколку слоеви подоцна. Може да го повторите овој процес уште 1 или 2 пати, така што горниот дел од делот може да се отпечати без проблеми со прегревање, додека долниот дел би бил отпечатен на повисока температура за да помогне во лепењето за плочата..

  • Користете мала брзина на вентилаторот за ладење При печатење со ASA, може да биде тешко да се надминат ефектите од прегревање. Како што споменавме погоре, намалувањето на температурата за повисоки слоеви во печатењето е една од опциите за борба против ова прашање. Друга опција е да овозможите вентилаторот за ладење на дел од вашиот 3Д печатач да работи со многу мала брзина.

СОВЕТИ

HIPS може да се користи како одличен растворлив материјал за поддршка за 3Д принтови од ASA.