×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
Типови на филамент

Типови на филамент

Постојат повеќе типови на филаменти, односно материјали за 3Д печатење, чии својства имаат различна примена, во согласност со вашите функции и потреби. Основната поделба на филаментите ги вклучува:

  • Базични филаменти (the basics): PLA, ABS, PETG

  • Егзотични филаменти (exotic filaments):  Wood Filament, Color Changing, Glow in the dark filament

  • Индустриски/Професионални филаменти (industrial/professional): Carbon Fiber, PVA.

БАЗИЧНИ ФИЛАМЕНТИ / THE BASICS

  • PLA FILAMENT

PLA филаментот го завзема тронот за најраспространет и најкористен филамент кај секојдневниот потрошувач. Лесно се инволвира во процесот на 3Д печатење,бидејки овој материјал има пониска температура на топење и помали се шансите да се превитка или оштети. Токму од таа причина и нема секогаш потреба од heating bed, иако секогаш оваа дополнителна функција многу помага за финалниот принт да има одличен резултат.

PLA филаментот е најраспространетиот филамент, а истиот се користи и кај почетници и кај професионални, а застапен е и за индустриска потреба. Го има во секакви бои и стилови за лесно да се прилагоди на потребите на клиентите.

Strength:

High 

Flexibility:

Low 

Durability:

Medium

Difficulty to use:

Low

Print temperature: 

180°C – 230°C

Print bed temperature:

20°C – 60°C (but not needed)

Shrinkage/warping:

Minimal

  • ABS FILAMENT

ABS филаментот е втор најкористен филамент после PLA филаментот.

Доколку ги споредуваме овие два типови на филаменти, ABS е по издржлив и долготраен, но процесот за 3Д печатење со него е малку отежнат.

ABS филаментот може да издржи повисоки температури на топење и има поголема шанса да се измени при ладење.

Strength:

High 

Flexibility:

Medium 

Durability:

High

Difficulty to use:

Medium

Print temperature: 

210°C – 250°C

Print bed temperature:

80°C – 110°C

Shrinkage/warping:

Medium

  • PETG  FILAMENT

PETG филаментот е технички како некоја средина помеѓу ABS и PLA филаментите. Овој филамент е повеќе флексибилен и поиздржлив од PLA, а и полесно се ракува од ABS филаментот.

PETG многу лесно впива влажност и истата има несакани последици врз филаментот, па токму заради таа причина е многу важно да се чува на суво место. Во процесот на 3Д печатење, PETG филаментот е по-леплив, за разлика од другите, и поради тоа е лош избор за suports.

Strength:

High 

Flexibility:

Medium 

Durability:

High

Difficulty to use:

Low

Print temperature: 

220°C – 250°C

Print bed temperature:

50°C – 75°C

Shrinkage/warping:

Low

ЕГЗОТИЧНИ ФИЛАМЕНТИ / EXOTIC FILAMENTS

  • WOOD FILAMENT                  

Дрвениот филамент/Wood filament е мешавина од PLA филамент и некои микро фибери на дрво, дрвена прашина и останати деривати од дрво.

Постојат бор, бреза, кедар,абонос врба и многу други видови на Wood filament.

 

  • COLOR CHANGING FILAMENT

Филаментот кој менува боја/ Color changing filament може да биде мешавина на ABS и PLA филаменти. Карактеристично за овој тип филамент е тоа што е сензитивен на температура, и согласно на условите (топло/ладно) ја менува неговата боја.

  • GLOW IN THE DARK

Филамент кој свети во темница/ Glow in the dark е мешавина на фосфорен материјал и ABS или PLA материјал. Фосфорните честички се тие кои помагаат овој материјал да емитира светлина во темни простории. Како би можело ова својство да се активира, филаментот е потребно најпрво да биде на светлина за да собере енергија за потоа да може да ја емитува.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНДУСТРИСКИ ФИЛАМЕНТ / PROFESSIONAL INDUSTRIAL FILAMENT 

  • CARBON FILAMENT

Карбонскиот филамент / Carbon Filament е всушност PLA или ABS, со мешавина на карбон фибер.

Карбонските фибери се тие кои го прават материјалот по цврст и со мала тежина.

Најчесто овој тип на филамент се користи за некои структури на кои им треба да издржат поголеми сили.

Проблемот со карбон филаментот е што при процесот на 3Д печатење ја гребе и штети обичната нозла (nozzle) на принтерот. Кога се користи ваков филамент треба да се смени нозлата (nozzle) со друга направена од некој поцврст материјал, наменета за печатење со карбонски филамент.