Која е технологијата FDM и SLA во 3Д индустријата

Технологијата за обликување FDM е технологија за производство на продукти која користи термопластична влакно(филамент) како суровини за топење, градење и зацврстување според потребната форма на обликување, што е најшироко користена и технологија на постојното 3Д печатење.

Стереолитографија (SLA или SL; исто така познат како стереолитографски апарат, оптичка изработка, фото-зацврстување или печатење со смола) е форма на технологија за 3Д печатење што се користи за создавање модели, прототипови, обрасци и делови за производство по слоевит начин користејќи фотохемиски процеси со кои светлината предизвикува хемиски мономери и олигомери меѓусебно да се поврзуваат и да формираат полимери.

Кои се 3D-принтерите FDM во Creality?

Земајќи ја серијата Ендер-6 како пример:

1. Core-XY структура:

Според производителот, една од најкарактеристичните карактеристики на Ender 6 е неговата брзина. Креалноста има брзина од 150 милиметри во секунда и резолуција од 0,1 милиметар. Ова се должи на компонентите во стилот Core-XY, кои можат да постигнат вкупно поголема брзина на печатење. Но, ве молиме запомнете: брзината не го означува вистинскиот резултат на печатење.

2: Факултативна полу-затворена комора за градење

Новиот производ од серијата „Ендер“ е акрилна обвивка. Колку што знаеме, ова е опционална надградба на Ендер 6. Едноставен механички систем на држачи го држи акрилниот wallид на место. Бидејќи главата за печатење е инсталирана тука, горниот дел од машината не е покриен. По завршувањето, двете влезни врати ви овозможуваат простор да ги отстраните деловите од креветот за печатење.

3: Ултра тишина загарантирана со увезен чип TMC2208:

Creality Ender-6 е направен по мерка со ултра тивок контролер за движење TMC увезен од Германија, така што процесот на печатење нема да произведува бучава.

Што е 3D печатач Creality SLA?

Новиот 3Д печатач со смола се препорачува за печатење производи со висока прецизност со монохроматски екран од 8,9 инчи.

1. Брзо печатење
Максималната брзина на LD-006 при печатење е 60 mm / h. Пак да напоменеме, брзината на печатење не е одлучувачки фактор, врз неа влијаат многу фактори, но за монохроматски екран, обично треба 1-4 секунди да се излечи слојот за да може брзо да стигне до целната линија.

2. Стабилна Z-оска
Врз основа на двојни линеарни шини за слајд и прачки во форма на Т, може да се постигнат поголема прецизност и помазни површини.

3. Висока резолуција
Јасен приказ на секој детал обезбедува совршено печатење без замаглување или зрнестост. 4k резолуција -3840x2400dpi; Точност на XY-оска -0,05мм.


FDM и SLA: споредување на технологијата за 3D печатење Квалитет и точност на печатење:

Шанса за неточност. Процесот на формирање слоеви влијае на квалитетот на површината, нивото на точност и точноста на секој слој, што пак влијае на целокупниот квалитет на печатење.

3D-печатачите FDM формираат слоеви со депонирање на линии од стопен материјал. Преку овој процес, резолуцијата на делот се одредува според големината на млазницата за истиснување, и има празнини помеѓу кружните линии (кога млазницата ги таложи кружните линии).

Како резултат, слоевите можеби не се прилепуваат целосно едни на други, слоевите често се јасно видливи на површината, а процесот нема способност да ги реплицира сложените детали што другите технологии можат да ги обезбедат.

При 3D-печатење СЛА, течната смола се лекува(зацврстува) со ласер со висока прецизност за да се формира секој слој, така што може да се добијат пофини детали, а висококвалитетните резултати да се добијат со сигурност постојано Затоа, SLA 3D-печатењето е познато по одличните функции, мазната завршна површина и крајната прецизност и точност на деловите.

Кажетени, кој е вашиот омилен тип на 3D печатач? Ве молиме, известете не!
Среќно печатење!
M3DS Store